Förbättra din spelföring av Audrey Grant

Slutspel är en spelteknik som fascinerat bridgespelare sedan spelets begynnelse. Idén är att, oavsett om korten sitter extremt oturligt, ska det finnas ett sätt att klara sitt kontrakt.

Fem-stegs-tekniken, för att sätta upp ett slutspel, gör det hela enklare och gör det möjligt för spelare som kanske ännu inte har den erfarenhet och skicklighet som krävs för spel på den här nivån att ändå förstå och kunna utföra slutspel.

När du fokuserar dig på att försöka sätta upp för ett slutspel, kommer du att märka att din spelteknik automatiskt kommer att bli bättre. Det första steget, att använda sig av spelförarens spelplan, är en god vana oavsett slutspel eller ej. Det innebär att du tar reda på vad given handlar om och vilka dina eventuella problem är, innan du börjar spela på i första stick. Se till att alltid göra en spelplan när du är spelförare!

Formatet på den här boken är konstruerat så att den på bästa sätt ska använda din tid. Själva grundidéerna finns på de två flikar som är på omslaget i bok märkesform på fram- och baksidan. De kan användas för att fokusera på de fem stegen, då du försöker lösa övningsgivarna mot slutet av boken.

Oddsen är stora att du kommer att ha större utbyte av ditt bridgespel efter att ha läst om de magiska trixen i denna bok – och utvecklat fler färdigheter som spelförare.

Trappan av Jan Malmström & Sten Alfredsson

Innehåll:
Provbridge utan trumf
Spelteknik och motspel
Spel- och motspelsteknik i sang
Spel med trumf
Inkliv, straffdubblingar, markeringar
Val av öppningsbud, färgbehandling, korsstöld
Sangbudgivning, färgbehandling, blockering
Budgivning efter 1 sang
Trumfhöjningar, Stenbergs 2 sang
Svarsbud utan trumfstöd
Öppningshandens andra bud
Svarshandens andra bud
Mothandsbudgivning
Starka öppningshänder, Blackwood
Spärrbud, offringsbud
Budgivningsövningar

Bridge på lätt sätt av Anders Wirgren & Tommy Gullberg

Med hjälp av logiska resonemang lär författarna ut sunt tänkande i bridge enligt Modern Standard – på lätt sätt. Många nybörjarböcker går för fort fram, antingen för att de räknar med att läsaren har en del förkunskaper eller för att de glömmer bort att det som är självklart för den som spelat bridge i många år kanske behöver förklaras närmare för nybörjaren. Om eleven upplever att han eller hon inte hänger med eller inte förstår, är risken stor att bekantskapen med bridgen blir kort och kylig, i stället för lång och kärleksfull.

När den första upplagan av Tommy Gullbergs och Anders Wirgrens nybörjarbok kom ut 1984, blev mottagandet gott – både av elever, lärare och recensenter. Författarna har också bemödat sig om att göra boken lättillgänglig genom att försöka få eleverna att förstå resonemangen och motiveringarna bakom de olika buden eller spelen. Därmed blir utantilläxorna få, och med det inlärningen både snabbare och trevligare.

Budnyckel Nordisk Standard av Peter Ventura, Anders Wirgren

Här finns budsekvenserna redovisade för bl a:
Val av öppningsbud
Svarsbud på 1 trick i färg
Trumfhöjningar
Svarsbud och återbud på 1NT och 2NT
Öppnarens andra bud efter 1-över-1
Öppnarens andra bud efter 1NT
Öppnarens andra bud efter 2-över-1
Budförlopp med balanserade händer
Inkliv
Budgivning när motståndarna kliver in
Svar på upplysningsdubbling
Bud efter partnerns inkliv
Svar på spärröppningar
Slambudgivning

Budnyckeln levereras i en behändig plastficka.